Safir je najdragoceniji od svih dragih kamenja plave boje.To je vrlo poželjan dragulj zbog svoje izvrsne boje, tvrdoće, trajnosti i sjajnosti. U trgovini dragim kamenjem, Safir se obično odnosi na plavu varijantu minerala korunda (Aluminijum oksid - Al2O3, 52,9% aluminijuma i 47,1% kiseonika).

Termin Safir obuhvata sve ostale vrste dragulja i boje korunda osim crvene sorte(Rubini). Naziv Safir nekada se koristio za svo drago kamenje. Oko 1800. godine priznati su safir i rubin kao varijacije korunda. Tada se plavo kamenje nazivalo safirima, a crveni rubinima, dok su se sve ostale boje svrstavale pod mineral korund. Danas se minerali iz grupe korunda, svih boja, osim crvenih, nazivaju safirima. Korundi su inače bezbojni, transparentni. Plavu boju safirima daju primese gvožđa i titanijuma, ljubičastu vanadijuma, a hroma ružičastu. Kada je procenat gvožđa mali, dobijaju se žuti i zeleni tonovi. Smatra se da je primerak kvalitetniji što je veća njegova transparentnost.

Karakteristike

 • Korund
 • Al2O3
 • Plava
 • 9

Kako prepoznati safir?

Safir je jedan od najtrajnijih dragulja koji se koristi za nakit. Ima tvdoću 9 po Mohsovoj skali. To znači da svaka supstanca sa jednakom ili nižom ocenom tvdoće ne može ogrebati Safir. Staklo je samo 5.5, Spinel je 7.5 - 8, kubni cirkon je 8. Ako Safir pokazuje ogrebotine, šanse da bude lažan su visoke.Poreklo i nalazišta

Safir ima redak broj nalazišta u svetu. Najpoznatija nalazišta su u Kašmiru, Burmi i Šri Lanki.
Pored njih, safir se može naći i u:

 • Kambodži
 • Tajlandu
 • Vijetnamu
 • Indiji
 • Madagaskaru
 • Australiji
 • SAD

Održavanje

Izbegavajte ga izlagati visokim temperaturama kao i držanje istog u kutiji sa drugim dragim kamenjem kako biste izbegli površinske ogrebotine.

Za više detalja o održavanju, raspitajte se kod vašeg juvelira.

Značenje i verovanja

Kroz istoriju, safiri su simbolizovali istinu, iskrenost i lojalnost. 

Prema verovanju, safiri su predstavljali amajlije koje donose mir, radost i mudrost svom nosiocu kao i da štite od zla. Neka od najstarijih verovanja pripisana safiru su da štite putnike i istraživače. Njihova svojstva su opisivana toliko snažnim da se verovalo da štite svog prvog nosioca čak i nakon što pređu u tuđe ruke.

Safir se poklanja ljudima rođenim u septembru i horoskopski je kamen Bika.

Dizajnerski nakit od safira

Safir je jedaon od “dragocenih četiri” dragulja među kojima su i crveni rubin, zeleni smaragd i fini dijamant. Stoga ga i često srećemo u finom nakitu.

Pored dijamanta, safir je jedan od najpopularnijih vrsta dragog kamenja i često se može naći u gotovo svim oblicima - od finog nakita kao što su broševi, privesci i ogrlice pa do tradicionalno dizajniranog nakita kao što su prstenje i minđuše.

 

Da li želite nakit sa safirom?

Pogledajte našu ponudu!

ISTRAŽI NAKIT