Tanzanit je poludragi kamen plave boje.  Otkriven je 1967 godine u Severnoj Tanzaniji, ujedno i jedinom njegovom nalazištu. 

Tanzanit je pleohorik, što znači da se njegova boja menja u zavisnosti od ugla svetlosti pod kojim se gleda. Kako bi dobili njegovu prepoznatljivu plavu ili ljubičastu boju, ugao pod kojim se seče i bruse se pažljivo bira. Njegova vividno plava boja parira čak i plavom safiru.

Karakteristike

  • Zoisit
  • CA2Al3(SiO4)3(OH)
  • Plava
  • 6 - 7

Kako prepoznati tanzanit?

Tanzanit se može prepoznati po njegovoj safirno plavoj i ljubičasto plavoj boji.  Lako se prepoznaje među ostalim draguljima po svojoj pleohoričnosti i najčešće se, nakon sečenja i brušenja, na njemu mogu videti do dve boje.

Poreklo i nalazišta

Tanzanit se iskopava samo na jednom nalazištu u svetu u Severnoj Tanzaniji, po kojoj je i dobio ime.

Održavanje

Obzirom na njegovu cepljivost, nakit od tanzanita se treba štiti od jakih udaraca kako bi izbegli oštećenja. Ne smeta ga izlagati visokim temperaturama. Izbegavajte ga mešati sa ostalim dragim kamenjem kako bi izbegli ogrebotine i oštećenja. 

Za više detalja o održavanju, raspitajte se kod vašeg juvelira.

Značenje i verovanja

Tanzanit se smatra vrednim duhovnim kamenom koji pomaže u meditaciji. 

Prema verovanju, tanzanit donosi svom nosiocu smirenost i budi saosećajnost u njemu.  Njegova safirno plava boja vezuje ga za lojalnost, kreativnost, mudrost, iskrenost i poštovanje. 

Savršen je poklon za ljude rođene u decembru.

Dizajnerski nakit sa tanzanitom

Tanzanit ima solidnu čvrstinu reda 7 na Mohsovoj skali čvrstoće minerala. Međutim, zbog njegove savršene cepljivosti, tanzanit treba nositi sa oprezom. 

Tanzanit se često može videti u belom i žutom nakitu, često akcentovan dijamantima. Danas je prisutan u prstenju, minđušama, ogrlicama, privescima i broševima. 

Njegova vividna plava boja ga čini savršenim izborom za juvelire.

Da li želite nakit sa tanzanitom?

Pogledajte našu ponudu!

ISTRAŽI NAKIT