Akoja biseri su morski biseri savršeno okruglog oblika, blistavog sjaja i neutralnih boja. Vekovima unazad korišćeni su kao standardni izbor bisera za nakit. 

Kako prepoznati akoja bisere?

Akoja biseri su na prvi pogled slični slatkovodnim biserima, međutim, kada ih poredite, primetićete jasnu razliku. Akoja biseri su veći, glatkiji, obliji i daleko sjajniji od slatkovodnih bisera.

Nalazišta akoja bisera 

Najveća i najkvalitetnija nalazišta akoja bisera danas se nalaze u Japanu i Kini. U manjim količinama se mogu naći u Vijetnamu, Tajlandu i Australiji.

Kina je svojevremeno bila jedan od vodećih konkurenata u svetu po izvozu akoja bisera, međutim, nakon prirodnih katastrofa koje su se desile ne tako daleke 2007. godine, kineska industrija akoja bisera je pretrpela jak udarac od koga se još uvek oporavlja. 

Kojih su boja, oblika i veličine?

Akoja perle su veoma male, prosečnog prečnika 7mm. Trenutno se u svetu mogu naći u veličinama prečnika svega 1mm pa sve do retkih primeraka koji dostižu do 11mm u prečniku.

Akoja biseri su obično savršeno okrugli mada mogu se naći retki primerci baroknog oblika sa visokim sjajem koji odlikuje akoje. 

Akoja biseri su neutralne boje i suptilnih nijansi. Većina primeraka dostupnih danas su bele i sive boje sa primesama roze, zelene i srebrne boje. Povremeno se mogu i naći plave akoja perle sa primesama srebrne ili roze boje, ali ovi primerci su izuzetno retki.

Akoja biseri mogu biti i crne, tamne boje, međutim, ovo nije njihova prirodna boja. Crne akoje su obično obrađivane radijacijom izotopa kobalta ili organskom bojom.

Održavanje

Kiselina i vlažnost na duge staze mogu oštetiti perle. Međutim, imajte na umu da biseri vole vlagu stoga ih ne smete vakumirati ili ostavljati suve dugo.

Kako bi održali njihov sjaj i lepotu, potrebno je da ih često nosite. Preporučljivo da ih nakon nošenja očistite suvom ili blago navlaženom krpom. Izbegavajte ih izlagati visokim temperaturama - ne nosite ih kada je napolju prejako sunce ili kada se fenirate, na primer.

Dizajnerski nakit od akoja bisera

Biseri su vekovima unazad korišćeni u raznovrsnim tipovima tradicionalnog nakita kao što su minđuše, narukvice, ogrlice i prstenje.

Ogrlice od perli su najpopularnije među dizajnerskim nakitom i smatraju se simbolom elegancije i statusa. Niske od akoja bisera su najčešći primerci bisernih niski s obzirom na njihovu savršenu okruglost.

Čak i kao narukvice, sa sobom nose lepotu i jednostavnost koja je već unazad vekovima in. Nakit od akoja bisera se može uklopiti uz bilo koji odevni predmet. Perle u minđušama i prstenju odaju specifičan sjaj koji svaka žena želi u svom nakitu.

Da li želite nakit sa Akoja biserom?

Pogledajte našu ponudu!

ISTRAŽI NAKIT