Biseri Južnog Mora su najveći i najvredniji biseri današnjice.
Njihov topli zlatni sjaj je potpuno prirodan.

Kako prepoznati bisere Južnog Mora?

Biseri Južnog mora su za razliku od ostalih slatkovodnih i morskih bisera daleko veći. U odnosu na akoja i tahiti bisere, čiji razvoj traje do dve godine, biserima Južnog Mora je potrebno i do četiri godine dok se potpuno oforme u školjki.

Vrednost ovih perli uveliko zavisi od intenziteta zlatne boje u njima. Intenzivno zlatni biseri su daleko skuplji od akoja i tahiti bisera iste veličine. Najdublja zlatna boja se često naziva i “dvadesetčetvorokaratnom” i smatra se najvrednijom bojom ovih bisera.

Nalazišta bisera Južnog Mora

Beli biseri Južnog Mora uglavnom dolaze iz Australije, dok zlatni primerci dolaze direktno sa Filipina i Indonezije. 

Kojih su boja, oblika i veličine?

Ovi biseri dolaze u svim nijansama bele i zlatne boje. Najprepoznatljivije su nijanse šampanjca i žute boje. Svaka od boja je lepa na svoj način, međutim, zlatna se osnovano i smatra najvrednijom.

Biseri Južnog Mora su veliki biseri sa debelim sedefom. Upravo zbog te debljine, retki su primerci koji su savršeno okrugli. Češće se nalaze u obliku suze, dugmadi i baroknih oblika. 

Uglavnom se mogu naći u primercima od 10mm do 13mm, međutim, neki retki primerci mogu narasti i do 20mm.

Održavanje

Kao i sve bisere, kiseline, preterana vlažnost i čuvanje u suvim uslovima u dužem vremenskom periodu mogu oštetiti perle. Stoga je preporučljivo da ih nakon nošenja očistite suvom ili blago navlaženom krpom. 

Izbegavajte ih izlagati visokim temperaturama - ne nosite ih kada je napolju prejako sunce ili kada se fenirate, na primer.

Dizajnerski nakit  sa biserima Južnog mora

Biseri su vekovima unazad korišćeni u raznovrsnim tipovima tradicionalnog nakita kao što su minđuše, narukvice, ogrlice i prstenje. 

Ogrlice od perli su najpopularnije među dizajnerskim nakitom i smatraju se simbolom elegancije i statusa. Niske od bisera Južnog Mora najčešće dolaze u baroknom obliku zbog njihove nesavršenosti. Češći su primerci ogrlica se bisernim priveskom naglašeni dijamantom ili rubinom zbog kontrasta.

Nakit od bisera Južnog Mora se može uklopiti uz bilo koji odevni predmet i ne postoji definisana starosna granica za nosica. Perle u minđušama i prstenju odaju specifičan sjaj koji uz redovno nošenje i dobro održavanje sa godinama postaje lepši.