Iako se danas masovno proizvode, slatkovodni biseri su i dalje omiljeni izbor većine dizajnera nakita i poštovalaca perli. Svojim jedinstvenim oblicima, mnoštvom boja i toplinom zadivljuju skoro svakog ko ih zagleda. 

Kako prepoznati slatkovodne bisere?

Slatkovodni biseri se lako prepoznaju po njihovim nesavršenim oblicima i varijaciji boja. Njihova površinska tekstura i topli sjaj ih razlikuje od ostalih perli. Sedef slatkovodnih perli visokog kvaliteta nema sjajni, emajlirani završni sloj kao kod akoja bisera.

Nalazišta slatkovodnih bisera

Slatkovodni biseri se mogu naći u skoro svakoj bari, reci i jezeru širom Severne Amerike, Evrope i Rusije. Iako česte, danas se perle uzgajaju u specijalnim uzgajivačnicama širom Kine koja je ujedno i njihov najveći izvoznik.

Kojih su boja, oblika i veličine?

Obzirom da dolaze u sijasetu raznih boja, oblika i veličina, slatkovodne perle se često koriste u izradi modernog nakita. 

Pored tradicionalno bele boje, slatkovodne perle se mogu naći u različitim kombinacijama pastelnih boja kao što su boja lavande, roze i svim nijansama između.

Slatkovodne perle su često nesavršenog oblika. Vrlo često ih možete naći u obliku štapića, pirinča, dugmadi i novčića, u obliku suze i skoro pa savršeno okrugle. Njihove dimenzije varijaju od svega dva milimetra u prečniku do skoro petnaest milimetara.

Održavanje

Kiselina i vlažnost na duge staze mogu oštetiti perle. Stoga je preporučljivo da ih nakon nošenja očistite suvom ili blago navlaženom krpom. Izbegavajte ih izlagati visokim temperaturama - ne nosite ih kada je napolju prejako sunce ili kada se fenirate, na primer.

Dizajnerski nakit od slatkovodnih bisera

Biseri su vekovima unazad korišćeni u raznovrsnim tipovima tradicionalnog nakita kao što su minđuše, narukvice, ogrlice i prstenje.

Ogrlice od perli su najpopularnije među dizajnerskim nakitom i smatraju se simbolom elegancije i statusa. Čak i kao narukvice sa sobom nose lepotu i jednostavnost koja je već unazad vekovima in.

Perle u minđušama i prstenju odaju specifičan sjaj koji svaka žena želi u svom nakitu. Čistoća kremastog belog sedefa odaje osećaj gracioznosti i mladalačke nevinosti.

Da li želite nakit sa slatkovodnim biserom?

Pogledajte našu ponudu!

ISTRAŽI NAKIT