Egzotični biseri sa Tahitija se često nazivaju “crnim” biserima. Međutim, njihova boja varira u širokom spektrumu - od bledo kremaste bele i sive, preko bogato zelene sve do jarkih nijansi plave nalik onima koje se presijavaju na vratu i telu pauna. Tahiti biseri su relativno novina u svetu. Njihova prva značajnija primena u nakitu je počela tek sredinom dvadesetog veka.

Za razliku od ostalih bisera, Tahiti bisere odlikuje prirodno tamna boja. Tahiti biseri su danas najtraženiji biseri na svetu. Upravo zbog njihove varijacije u nijansama, teško se uklapaju u niske. Ponekad je potrebno pregledati i do hiljadu perli kako bi sastavili jedinstvenu nisku.

Kako prepoznati tahiti bisere?

Tahiti biseri se smatraju drugim najvrednijim, komercijalno uzgajanim biserima na svetu. Za razliku od crnih slatkovodnih i crnih akoja bisera koji se osvetljavaju ili boje, tahiti biseri su po prirodi tamni. Za razliku od ostalih bisera, njihov sedef je prilično debeo. Najmanja debljina sedefa tahiti bisera je 0.8mm što je izuzetno debeo sloj u poređenju sa akoja biserima.

Nalazišta tahiti bisera

Tahiti biseri dolaze iz crnoustih školjki koje nastanjuju okolinu Tahitija i deo Francuske Polinezije. Ovo je jedino veće nalazište ovih bisera u svetu.

Kojih su boja, oblika i veličine?

Tahiti biseri su među najvećim biserima na svetu danas. Njihov prečnik varira od 8mm do 18mm. Jedino komercijalno uzgajani biseri na svetu veći od njih su biseri Južnog Mora.

Međutim, njihova lepota se ne odlikuje samo veličinom, već širokim spektrom nijansi boja koje se prelivaju. Tahiti biseri su jedini biseri na svetu koje pokrivaju pun spektar svih prirodnih boja. Ove boje se mogu ogledati na površinskom sloju bisera pod bilo kojim svetlom u različitim prelivima.

Većina tahiti bisera je savršeno do skoro savršeno okrugla. Neretko se mogu i naći u obliku suze, baroka i dugmadi. Ako isključimo ostale faktore kao što su veličina, boja, prečnik i debljina, savršeno okrugli biseri će uvek biti vredniji od drugih oblika.

Održavanje

Kiselina i vlažnost na duge staze mogu oštetiti bisere. Stoga je preporučljivo da ih nakon nošenja očistite suvom ili blago navlaženom krpom. Izbegavajte ih izlagati visokim temperaturama - ne nosite ih kada je napolju prejako sunce ili kada se fenirate, na primer.

Dizajnerski nakit od akoja bisera

Biseri su vekovima unazad korišćeni u raznovrsnim tipovima tradicionalnog nakita kao što su minđuše, narukvice, ogrlice, privesci i prstenje.

Ogrlice od perli su najpopularnije među dizajnerskim nakitom i smatraju se simbolom elegancije i statusa. Niske sa crnim biserima su retkost zbog kompleksnosti uklapanja nijansi. Međutim ogrlice sa priveskom od crnog bisera, naglašene dijamantom, su podjednako predivan, vanvremenski nakit.

Crni biseri u minđušama i prstenju odaju predivan sjaj i mogu se uklopiti uz bilo koju odevnu kombinaciju - zaboravite na mitove o kratkim crnim koktel haljinama.

Da li želite nakit sa Tahiti biserom?

Pogledajte našu ponudu!

ISTRAŽI NAKIT