Drago kamenje

Vekovima unazad, drago kamenje igra veliku ulogu u mitovima i legendama u kulturama širom sveta. Svaki kamen je jedinstven po boji, nalazištu i istoriji. Neke vrste vrednovane su i pre prvih istorijskih zapisa. Neki tek skoro otkriveni počinju svoju priči nalaze svoje mesto u savremenoj kulturi. Drago kamenje se može naći u svim bojama duge i u svakom uglu sveta.

Poludrago kamenje

Od Afrike do Azije do Australije i Južne Amerike, proputovaćete svet da biste otkrili sva nalazišta i poreklo poludragog kamenja. Od elegantnih, bledo rozih morganita, bledo plavog akvamarina pa sve do vividno plavog tanzanita, poludrago kamenje otkriva beskrajni svet kreativnosti i inovacije u modi i juvelirstvu.

Biseri

Vekovima unazad biseri se smatraju simbolom lepote, čistoće i čestitosti. Biseri su podcenjeni – suprotno verovanju dolaze u mnogo više modernih stilova od tradicionalnih bisera vaše bake. Dok drago i poludrago kamenje zahteva obradu, biseri ne zahtevaju ikakve zahvate kako bi otkrili svoju lepotu.

Zlato

Zlato je hemijski element oznake Au (Aurum na latinskom što znači sjaj zore)
Iako je retko, “čisto” zlato je izuzetne mekoće I savitljivosti. Nalazi se u zemljlinoj kori I najčešće u obliku listića ili opiljaka unutar kvarcnih stena.
Zlato je samo jedan od tri obojena metala, pored bakra I cezija. Ne moze ga otopiti ni jedna kiselina sem posebnog jedinjenja takozvane kiseline “ zlatotopka”.
Poslovica kaže “nije zlato sve što sija”, ali, sjajni metal bledo žute do narandžaste boje jeste plemenit metal koji je najzastupljeniji u juvelirstvu. U početku se kroz istoriju zlato koristilo za ukrašavanje predmeta a kasnije izradu nakita. Boja zlata se razlikuje od primesa jedinjenja u sastavu, pa tako možete birati belo, žuto I roze-crveno, u zavisnosti od afiniteta.
Kao plemenit metal u juvelirstvu možemo razlikovati četrnaestokaratno, osamnaestokaratno ili dvadesetdvokaratno zlato od kog se sastoje zlatnici – dukati.
U Stanimirović zlatari naći ćete velik izbor komadnog nakita I nudimo Vam mogućnost izrade nakita po želji.